Temizliğin önemi herkes tarafından bilinir. Hele ki iç mekanlarda, temizlik oldukça hassas olan ve bir o kadar da gündemde olan bir konudur. Temizliğin önemli olduğu konulardan biri ise kapı temizlikleri. Kapıların modellerini tam olarak göstermesi için ve daha uzun ömürlü olması için düzenli temizlik gerektirir. Bunlara ek olarak da olası kötü kokuları ya da yıpranmaları önlemek için kapıların temizliği zamanında yapılmalıdır. Kapı temizliği denildiğinde akla ilk gelen ev ve iç mekân kapıları olsa da aslında birbirinden çeşitli kapılar var. Dolayısıyla her birinin temizleme yöntemi de diğerine göre farklı olabilir.
Her alanda olduğu gibi kapı temizliğinde de bilinçsizce karışımlar yaparak temizlemeye çalışmak, mucizevi formüller denemek ya da ağır kimyasallar kullanmak kapıları temizlemediği gibi oldukça ciddi hasarlar da verir. Kapılarda soyulma olması, renklerin bozulması, kir veya lekenin daha belirgin ya da kalıcı hale gelmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Ahşap, lake, çelik, mdf kapı, kompozit kapı temizliği gibi birçok farklı temizlik çeşit mevcut. Ancak aynı zamanda genel olarak hepsine de uygulanabilen temizlik yöntemleri elbette var. “Ahşap kapı temizliği nasıl yapılır, temizlenirken nelere dikkat edilir?” gibi birçok soru da beraberinde internet üzerinde araştırılmaya devam edilir.
Türlerine Göre Kapı Temizlikleri Nasıl Olmalıdır?
Her bir eşyanın ve her bir türün kendine has özellikleri var. En hassas uygulamalardan biri olan temizlik aşamalarında da bu türlere dikkat edilmesi gerekir. Örneğin mdf kapı temizliği ile beyaz kapı temizliği aynı uygulamalara sahip olamaz. Aksi takdirde kapılarda hasar ya da bozulmalar meydana gelebilir. Bu yüzden “Mdf kapı temizliği nasıl yapılır?” gibi kapıların türlerine özel açıklamalara göre temizlik yapmanız daha uygun olur. Aynı zamanda bu alanda, uzman kişi ve firmalardan da destek almanız ya da hizmet almanız hem garanti hem de zamandan kazanmanızı sağlar. İşte türlerine göre bazı kapı temizliklerinde dikkat etmeniz ve uygulamanız gerekenler:
- Hem evlerde hem de ofislerde yaygın kullanılan beyaz kapı temizliklerinde dikkat edilmesi gereken öncelikle arap sabunu ya da bulaşık deterjanı kullanmanız. Özellikle çamaşır suyu ya da bilmediğiniz özellikteki kimyasal temizleyiciler beyaz kapıların renklerinde bozulmalara sebep olabilir. Ardından duru su ile silerek duruladığınızda beyaz kapılarınızı eskisi gibi kullanabilirsiniz.
- Eskilerde yaygın olsa da günümüzde de son derece fazla tercih edilen ve oldukça klasik bir hava katan ahşap kapı temizliği de oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu. Öncelikle ahşap kapılarda biriken tozu kesinlikle kuru bir bezle veya peçeteyle alın. Aksi takdirde ıslak bez, tozların ahşaba yapışmasına sebep olabilir. Daha sonra ise temizleme aşamasına geçerek hazırladığınız ılık ve duru suya belirli bir miktarda ahşap temizleyici dökün. Temizlik yüzeyine uygun olan bir bezle ahşap kapıları temizlemeye başlayın.
- “Pvc temizliği nasıl yapılır?” sorusunu merak eden oldukça fazla kişi var. Pvc kapı temizliği yapılırken önemli olan krem deterjanlar kullanmak. Krem deterjanlar bez izi bırakmaz ve daha kesin bir temizleme sağlar. Ardından hem camın hem de pvc kenarların mutlaka kurulanması gerekir. Yoksa bez izi çok net bir şekilde kalabilir.
- Bir diğer kapı türü olan lake kapı temizliği ise aynı ahşap kapı temizleme gibi yapılabilir. Ahşap temizleyiciyi isteğe göre bir miktar da sirke ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Hem temiz hem de iz bırakmayan bir temizlik için ise lake kapılara kurulama yapmanız gerekir.
- Hem görünümü hem de modelleri ile oldukça şık olan Amerikan kapı temizliği de son derece basit bir yöntemle yapılabilir. Amerikan kapılar için tek ihtiyacınız olan ılık su ve beyaz sabun. Evet, ılık bir kova suya beyaz sabun rendeledikten sonra yumuşak bir bezle temizleme işlemini yapabilirsiniz.
- En yaygın türlerden olan panel kapı temizliği ise sabunlu ılık bir suyla kolaylıkla silinebilir. Daha sonra kurulayarak parlak ve tertemiz şekilde kapınız hazır olur.
“Pvc kapı nasıl temizlenir?” gibi yaygın kullanılan kapı türleri ile ilgili tüm temizlik bilgilerinde görüldüğü gibi, tercih edilen kimyasal önemli olduğu kadar sonrasında kurulama da son derece önemlidir.
Kapı Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Birçok türde olan kapılar için birçok temizleme yöntemi mevcut. “Ahşap, lake, beyaz, pvc, mdf kapı temizliği nasıl yapılır?” gibi soruların cevaplarını öğrenmenin önemi kadar, temizlik esnasında dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek de önemli. İşte kapı temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler:
- Kapı temizliğinde öncelikle dikkat edilmesi gereken aşama, işin ilk aşaması. Yani tercih edilen malzeme ve kimyasallar. Bu yüzden kapının türüne göre uygun temizleyiciler tercih edin. Aksi takdirde özellikle de güçlü temizleyiciler kullandığınızda ciddi anlamda zarar verirsiniz.
- Tercih edilen bezler oldukça önemli. Doğru yüzey için doğru bez seçimi, harcadığınız eforu yarıya kadar indirebilir. Özellikle mikrofiber özellikli daha az iz bırakan ve tozu hapseden bezler hem daha kullanışlı hem de daha pratik olur.
- Doğru bir şekilde hazırlanmış suyla kapı sildikten sonra durulama yapılması en önemli aşama. Eğer bu aşamayı atlarsanız hem kapılarınızda bez izi kalabilir hem de silinmeden önceki halinden daha kötü ve izli bir görünüme sahip olabilir. Bu yüzden mutlaka sonrasında hızlı bir şekilde kurulama yapmak gerekir.
- Kapı temizliği yaptığınız süreyi uzatmayın. Örneğin yılda bir kere temizlenen kapının zorluğu ile iki ayda bir temizlenen kapının zorluğu bir olmaz. Ne kadar beklerseniz, zorlu kirler de kapılarda o kadar fazla yer eder. Bu da daha çok eforla uğraşmanız anlamına gelir. Üstelik buna rağmen aradığınız etkiyi alamayabilirsiniz.
- Zamanınız yoksa bu konuda hizmet veren firmalardan da destek alarak temizlik ve bakım konusunda yardım alabilirsiniz.
Tüm bu yöntemleri uygulayarak siz de iç ortamdan bahçe kapılarına, beyaz renkten ahşaba kadar tüm kapılarınızın bakımlarını doğru bir şekilde ve en yararlı yöntemle yapabilirsiniz. Ancak dikkat etmediğinizde kapılarda kalıcı bozulmalar, renklerinin atması, soyulma, kabarma, iz gibi görsel olarak kötü durumlara ve kapı formlarının bozulması veya çürüme gibi ciddi sonuçlara sebebiyet verebilirsiniz. Herhangi bir kimyasal madde bulamadığınızda her zaman en kullanışlı temizleme yöntemi olan sirkeli su, kapılarda da oldukça yararlı olduğu için dilerseniz yalnızca bu yöntemle de tüm kapılarınızı temizleyebilirsiniz. Bu sayede hem ekonomik avantaj elde edersiniz hem de tertemiz kapılara sahip olursunuz. Bu da hem harika görünen kapılarınız olmasını hem de uzun ömürlü olmalarını sağlar.